English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

12.09.2012

Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet?

For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av mettet fett, sukker, salt, fiber og fullkorn.

En gutt velger frokostblanding med Nøkkelhullsmerket.

Foto: Helsedirektoratet

  • En gutt velger frokostblanding med Nøkkelhullsmerket.

    Foto: Helsedirektoratet

Disse matvarene kan få Nøkkelhullet:

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
  • Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.
  • Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de ulike gruppene. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Ønsker du fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for hva, finner du det i Nøkkelhullsforskriften (Lovdata)

Alle matvarer merket med påstander om ernæring eller helse, som f.eks. Nøkkelhullet, må merkes etter bestemte krav. Disse kravene står i den såkalte matinformasjonsforordningen (Lovdata)

Hva er Nøkkelhullet?

Mann med handlevogn
Nøkkelhullet gjør det enkelt å velge sunnere. Nøkkelhullmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe. Les mer