English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

21.02.2013

Nordmenn ønsker å spise sunnere

Ni av ti ønsker å ta med seg sunnere matvarer fra butikkhyllene. Det viser en undersøkelse utført for Helsedirektoratet. Nøkkelhullmerket på matvarer skal hjelpe nordmenn å velge sunnere.

Bilde av bringebær, epler, pærer og banan.

  • Bilde av bringebær, epler, pærer og banan.

I alt 86 prosent prøver å velge sunne alternativer når de handler. Hele 94 prosent av alle nordmenn mener vi bør spise mer frukt og grønnsaker enn vi gjør i dag. Like mange sier at vi bør spise mindre salt og sukker. 68 prosent mener vi bør spise mindre mettet fett, og 69 prosent mener vi bør spise mer grove kornprodukter.  Resultatene fremgår av en undersøkelse som Norstat har gjennomført på vegne av Helsedirektoratet i forbindelse med Nøkkelhullmerket på matvarer.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen blir optimistisk av tallene.

- Tallene viser tydelig at nordmenn ønsker å spise sunnere. Da har vi allerede kommet et godt stykke på vei. Det er vår oppgave å bidra med informasjon som gjør det enkelt å velge sunnere. Dersom du ikke har tid til å lese bak på pakken hva matvarene inneholder, er Nøkkelhullet et rask verktøy som betyr at matvaren innholder mindre fett, salt og sukker, og mer fiber, enn andre matvarer av samme type, sier Bjørn-Inge Larsen.

Fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær om dagen er ett av de kostrådene som Helsedirektoratet lanserte i januar i år. Begrenset inntak av salt og sukker, og større inntak av fiber, er andre kostråd. Ekspertene som utarbeidet de nye kostrådene har hatt som mål at nordmenn skal ha enkle og praktiske helseråd å forholde seg til for å redusere risikoen for alvorlig sykdom. Et dårlig kosthold kan føre til blant annet fedme, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft.

- Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Undersøkelsen viser at folk ønsker å velge sunt, derfor må vi gjøre det enkelt å velge sunt. Et bedre kosthold kan forebygge en lang rekke alvorlige sykdommer, og derfor er det gledelig å se at så mange nordmenn tar kostholdet på alvor. Gjennom nøkkelhullsmerket vil vi gjøre det enklest mulig å velge et sunnere alternative, sier Bjørn Inge Larsen.

Nøkkelhullet er et nordisk merke. I Norge er det Mattilsynet og Helsedirektoratet som står bak ordningen.