English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

19.02.2013

Lettere å velge sunn mat

- Nøkkelhullet vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet). Foto: HOD.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet). Foto: HOD.

  • Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet). Foto: HOD.

    Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet). Foto: HOD.

Stadig flere sunne produkter har dukket opp i butikkhyllene siden Nøkkelhullet ble innført som felles nordisk sunnhetsmerke på mat i juni i år. En rekke matvarer som oppfyller kriteriene har allerede fått merket, og man ser også klare tendenser til en positiv produktutvikling.

Flere produsenter har tilpasset næringsinnholdet i sine produkter, slik at de kommer inn under de nye kriteriene, og får smykke seg med det grønne nøkkelhullsmerket. Varer som er merket med nøkkelhull har mer kostfiber, mindre fett, mindre sukker og salt enn sammenlignbare matvarer.

1.000 produkter

Sverige har hatt Nøkkelhullet i 20 år. Der kan forbrukerne velge mellom cirka 2.000 nøkkelhullsprodukter. Tall fra kjeder og produsenter viser at vi i Norge er oppe i rundt 1.000 ulike produkter med Nøkkelhullet, og flere vil bli å finne i hyllene utover høsten.

- Jeg håper og tror at nøkkelhullsmerkingen vil føre til at dagligvarebransjen produserer og markedsfører flere sunnere produkter, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Denne uken starter en informasjonskampanje rettet mot forbrukere i tv, dagspresse og ukepresse.

- Undersøkelser har vist at forbrukerne ønsker bedre og enklere merking av mat.

Nøkkelhullet vil bli forstått uavhengig av språkbakgrunn , utdanning og kunnskap  om ernæring. Den vil derfor kunne være med på å redusere sosiale forskjeller i kosthold, sier helse- og omsorgsministeren.

Vil sikre riktig bruk

Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet påpeker at det kan være vanskelig å skille mellom sunne og mindre sunne matvarer.

- Når vi handler, har vi ikke alltid tid til å lese næringsdeklarasjonen, og dersom vi gjør det, er det ikke alltid lett å forstå hva opplysningene betyr. Vi håper Nøkkelhullet kan være til god hjelp i en travel handlesituasjon, fremholder Klepp.

Ordningen er frivillig for produsenter og kjeder.

- Mattilsynet vil føre tilsyn med matvarer som er merket med Nøkkelhullet, og kan fatte vedtak ved brudd på regelverket, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Trer i kraft 17. juni

En kvinne velger frokostblanding i butikken.
De nordiske landene har bestemt at Nøkkelhull-forskriften fastsettes og trer i kraft 17. juni i både Norge, Sverige og Danmark. Les mer