English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

18.02.2013

EU behandler merkeordningen Nøkkelhullet til våren

EU-kommisjonen vil behandle den felles nordiske sunnhetsmerkingen på matvarer i slutten av april.

Mann med handlevogn

  • Mann med handlevogn

Dette innebærer at forskriften med de nye kriteriene for bruk av Nøkkelhullet tidligst kan tre i kraft i mai 2009. Nøkkelhullet er et symbol som skal hjelpe forbrukerne til å gjøre sunnere valg når de kjøper mat.

Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark er enige om kriteriene for et felles nordisk nøkkelhullsmerke, men før forskriften med de nye kriteriene for bruk av Nøkkelhullet kan tre i kraft, må den behandles av EU-kommisjonen. Det skjer altså i slutten av april 2009.

Minimums- og maksimumskrav

Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor bestemte matvaregrupper. Merkeordningen er frivillig.

Helsedirektoratet og Mattilsynet håper at Nøkkelhullet også vil stimulere til produktutvikling av matvarer med mindre fett, sukker og salt ¿ og mer kostfiber.

Forbedrede kriterier

Nøkkelhullet har eksistert i Sverige siden 1989. Når det nå blir en nordisk ordning, er kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet forbedret.

Krav til redusert innhold av sukker og salt er skjerpet for noen matvaregrupper, det er skjerpede krav til ferdigmat og nye vilkår for å få med fet fisk i merkeordningen.

I tillegg er det krav om mer fullkorn i brød og kornprodukter. Oljer og flytende margarin blir en ny kategori, og baguetter/sandwich og lignende blir en ny gruppe som kan få merket.

- Nøkkelhullet er et merke som settes på pakningen for å gjøre det lettere for forbrukeren å gjøre sunne valg når de handler i butikken. Ordningen krever minimal bakgrunnskunnskap i ernæring og brukes på matvarer som er viktige i et sunt kosthold. Ettersom merket er lett å forstå, kan det bidra til å utjevne sosiale ulikheter i helse, sier seniorrådgiver Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratets ernæringsavdeling.

Matvarer med Nøkkelhullet skal også ha næringsdeklarasjon slik at forbrukerne har mulighet til å sjekke innholdet av de viktigste næringsstoffene i produktet.

Fakta om Nøkkelhullet

• Brukes på matvarer som er viktige i et sunt kosthold.

• Identifiserer sunnere alternativer innenfor 25 produktgrupper.

• Setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker.

• Gjelder for ferdigpakkede matvarer i tillegg til fisk, frukt, bær og grønnsaker som ikke er innpakket.

• Produkter som har Nøkkelhullet må også ha næringsdeklarasjon på matvarepakningen.

• Merkingen gjør det lettere å velge sunnere i butikken og er lett å forstå for alle grupper i befolkningen.

• Krever minimal bakgrunnskunnskap i ernæring.