English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

23.10.2012

6 av 10 er opptatt av å spise sunt

Det viser en ny spørreundersøkelse gjennomført for Helsedirektoratet. Helsedirektoratet har lansert en ny satsing på kostrådene og Nøkkelhullet. Målet er å vise at man med enkle grep kan få et sunnere kosthold.

Gutt ved salatbolle

  • Gutt ved salatbolle

Helsedirektoratet har lansert den nye nøkkelhull- og kostrådskampanjen ”Små grep, stor forskjell” i Mathallen på Vulkan i Oslo.

- ”Små grep, stor forskjell” er en langsiktig satsing for å inspirere, motivere og veilede folk til å ta små, sunne grep i hverdagen. Gode matvalg i hverdagen kan få stor betydning for helsen på sikt, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Kunnskap og inspirasjon

I undersøkelsen opplyser 3 av 10 spurte at de planlegger å endre kostholdet sitt. Av disse sier 7 av 10 at de synes det er vanskelig.

- Vi ønsker at flere skal synes det er enkelt å forstå hvordan man kan spise sunt ved å følge kostrådene samtidig som de får inspirasjon til sunn matglede. Myndighetenes merkeordning Nøkkelhullet er ett verktøy som gjør det enklere å følge kostrådene i praksis, sier Klepp.

Stor interesse for kosthold

Nordmenn skårer høyt når det kommer til interesse for sunn mat. Hele 64 prosent er opptatt av å spise sunt. Undersøkelsen viser at hele 74 prosent av kvinnene er opptatt av dette, mot 54 prosent av mennene. Likevel opplyser bare 46 prosent at de klarer å spise så sunt som de ønsker. 25 prosent oppgir at de ikke klarer å planlegge så de har de nødvendige råvarene som årsak til at de ikke spiser så sunt som de ønsker. 23 prosent svarer at de lager det de kan fra før, 13 prosent at det skyldes mangel på tid, og ytterligere 13 prosent sier at de ikke har råd til å spise sunt.

Ønsker både billigere sunn mat og tips og råd

I undersøkelsen ble folk spurt om hva de tror kan hjelpe dem til å spise sunnere. I alt 66 prosent svarer at billigere tilgang på sunn mat kan være en hjelp. 55 prosent svarer tips til sunne retter som er raske og enkle å tilberede, og 3 av 10 ønsker råd om hva som er sunn mat. Halvparten svarer i tillegg at sunn hurtigmat blir lettere tilgjengelig er en viktig faktor. Mange opplever også at å spise sunt krever planlegging og tid de ikke har.