English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

03.10.2012

Nøkkelhullet på pizza

Mange lurer på hvorfor ferdigpizza kan få Nøkkelhullet. Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe. Derfor er pizzaer merket med Nøkkelhullet et sunnere alternativ enn pizzaer som ikke oppfyller kriteriene.

Bildet viser en kvinne som hopper opp i frysedisken.

  • Bildet viser en kvinne som hopper opp i frysedisken.

Nøkkelhullsordningen har kriterier for både ferdige middagsretter, pizza, piroger, paier og supper. Også ferdig innpakkede smørbrød, bagetter og wraps kan merkes med Nøkkelhullet.

Ferdigretter som skal få Nøkkelhullet, må inneholde en viss mengde grønnsaker og fullkorn, og det er krav til maksimal mengde fett, salt og sukker. Dersom en pizza for eksempel består av grov bunn og mye grønnsaker, kan det være en rett som kan merkes med Nøkkelhullet.

- Vi vet at folk spiser en del ferdigretter, og da ønsker de å ha sunnere alternativer og enkel hjelp til å finne frem, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Myndighetene er opptatt av å øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, poteter og grove kornprodukter i befolkningen. Nøkkelhullet er et verktøy for å bidra til dette ved å veilede forbrukerne til de sunnere alternativene innenfor ulike matvaregrupper, inkludert en del ferdigretter.

25 matvaregrupper

Det er i alt 25 matvaregrupper som kan bruke Nøkkelhullet. Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe, slik at oster sammenliknes med oster, brød med brød og ferdigretter med andre ferdigretter. For å få Nøkkelhullet, må produktet oppfylle bestemte kriterier som er fastsatt i Nøkkelhullsforskriften.

Kriterier for pizza, piroger og paier

Det er forskjeller i kriterier mellom matvaregruppene avhengig av hvordan matvarene bidrar med ulike næringsstoffer i kostholdet. Pizza, piroger og paier som kan nøkkelhullsmerkes, må inneholde en viss mengde frukt og grønt (minst 25 gram per 100 gram) og høyst 30 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 250 kalorier per porsjon. I tillegg skal produktene ha mindre tilsatt sukker (høyst 3 gram per 100 gram) og natrium (høyst 0,5 gram per 100 gram). Deigen skal inneholde minst 15 prosent fullkorn regnet på tørrstoffinnholdet.