English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

02.10.2012

Begrens saltinntaket

Den siste tiden har flere produsenter lansert fisk- og kjøttprodukter som er tilsatt saltvann. Nordmenn flest får i seg for mye salt, og Helsedirektoratet anbefaler derfor en reduksjon av saltinntaket.

Bilde av en stor skje med salt strødd ut over et bord.

  • Bilde av en stor skje med salt strødd ut over et bord.

Noen av produktene som er tilsatt saltvann er også nøkkelhullsmerket, og dette har skapt reaksjoner.

- Når det gjelder Nøkkelhullet er det per i dag ikke noe krav til maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Mattilsynet og Helsedirektoratet vurderer nå sammen med myndighetene i Danmark og Sverige å innføre et saltkrav for kjøtt- og fiskeprodukter i forbindelse med en pågående revisjon av nøkkelhullsordningen, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet arbeider med ulike tiltak for å bidra til å begrense folks inntak av salt. I dag spiser nordmenn i gjennomsnitt 10 gram salt per dag, noe som er dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler.

- Høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-karsykdommer. Vi mener det er uheldig at det tilsettes salt i rene råvarer. Helsemyndighetene er i dialog med matvarebransjen for å redusere saltinnholdet i matvarer ytterligere, sier Øien.

-  Da vi etablerte nøkkelhullsmerket, kom vi ikke langt nok for å få på plass kriterier for saltinnhold i mange produktgrupper. Det vil være en prioritert oppgave, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.