English AA Søk

For å øke skriftstørrelsen gjør du følgende:

  • På Windows: hold nede ctrl-tasten samtidig som du klikker på + eller -
  • På Mac: hold nede cmd-tasten samtidig som du klikker på + eller -

12.09.2012

Kriterier for å få Nøkkelhullet

Ferdigpakkede matvarer som har mindre fett, salt og sukker og mer kostfiber kan merkes med Nøkkelhullet.

En mann holder et nøkkelhullsmerket brød.

Foto: Helsedirektoratet

  • En mann holder et nøkkelhullsmerket brød.

    Foto: Helsedirektoratet

Til sammen 25 matvaregrupper som danner grunnlaget for et sunt og variert kosthold kan få Nøkkelhullet. I tillegg til ferdigpakkede matvarer gjelder merkeordningen fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er innpakket.

Merkeordningen inkluderer ikke matvaregrupper som inneholder mye fett, salt eller sukker og/eller lite næringsstoffer. Matvarer som inneholder søtstoffer kan heller ikke merkes med Nøkkelhullet. Søtstoffer er stoffer som gir et næringsmiddel søt smak. Næringsmidler med søtende egenskaper, som for eksempel fruktjuice, honning og sirup, regnes ikke som søtstoffer i denne forskriften.

Spesielle næringsmidler til barn under tre år kan ikke merkes med Nøkkelhullet.

Det er ulike kriterier for å få merket innfor ulike matvaregrupper slik at oster sammenliknes med oster og brød med brød etc.

Forskriften setter begrensninger for bruk av søtstoffer og innhold av industrielt fremstilte transfettsyrer. Den gir også en generell definisjon av fullkorn/sammalt mel. Dette er felles for de 25 produktgruppene. I tillegg gis det spesifikke kriterier for de ulike gruppenes innhold av:

  • Mengde fett (maksimum)
  • Hvilken type fett (maksimumsgrenser for innhold av mettede fettsyrer)
  • Mengde sukker, sukkerarter totalt og renfremstilte sukkerarter (maksimum)
  • Salt, dvs. innhold av natrium (maksimum)
  • Kostfiber (minimum)

Nøkkelhullet har vært i bruk i Sverige siden 1989. Nå er det en nordisk ordning, og kriteriene for hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet er endret. Blant annet er kravet til redusert innhold av sukker og salt skjerpet for noen matvaregrupper. Krav til ferdigmat er skjerpet, og det sunne fiskefettet blir bedre ivaretatt i de oppdaterte kriteriene. I tillegg innebærer de nordiske kriteriene et minimumskrav om innhold av fullkorn i brød og kornprodukter. Oljer og flytende margarin er en egen kategori, og påsmurte baguetter/wraps/smørbrød og lignende blir en ny gruppe som kan få merket.

Dette er matvarer som er viktige i et vanlig sunt kosthold og som kan få Nøkkelhullet:

  • Meieriprodukter (melk, yoghurt, ost)
  • Margariner og oljer
  • Kjøtt, fisk og produkter av disse
  • Ferdigretter (middager, paier/pizzaer, smørbrød/wraps, supper)
  • Frukt, bær, poteter, grønnsaker
  • Brød- og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, pasta, mel, grøt)
  • Vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter og kjøttprodukter (havre-, soya- og risdrikker, quorn, soya, tofu, vegetabilske posteier, hummus)

Hvem står bak merket?

Skåler med oppskåret frukt og grønnsaker
Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark har valgt Nøkkelhullet som symbol på sunnere matvarer. Les mer

Hva er Nøkkelhullet?

Mann med handlevogn
Nøkkelhullmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe. Les mer