Det stilles også krav til innhold av fett, mettet fett, sukker og kaloriinnhold per porsjon. Inneholder produktet en korndel stilles det krav til fullkorn.
Middagsretter skal bestå av tre deler: én del proteiner (for eksempel kjøtt, fisk eller belgvekster), én del karbohydrat (for eksempel poteter, fullkornsris, -pasta eller -couscous) og én del grønnsaker, frukt og/eller bær. Retten skal inneholde minst 28 prosent frukt eller grønt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. I retter med fet fisk kan fettinnholdet være høyere. I tillegg skal rettene inneholde mindre tilsatt sukker og salt.
Pizza, piroger og paier, og smørbrød, bagetter og wraps som kan nøkkelhullsmerkes må inneholde minst 28 prosent frukt eller grønt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett og høyst 10 prosent fra mettet fett. Melet i deigen skal inneholde minst 30 prosent fullkorn. For glutenfrie alternativer er kravet 10 prosent fullkorn. Matvarene har i tillegg mindre tilsatt sukker og salt.
Nøkkelhullsmerkede supper med eller uten fisk eller kjøtt inneholder mer grønnsaker og fullkorn, og mindre fett, salt og tilsatt sukker. Supper med fisk eller kjøtt må inneholde minst 28 gram rotfrukter, belgvekster eller andre grønnsaker per 100 g suppe, og mindre tilsatt sukker og salt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Supper uten fisk eller kjøtt må inneholde minst 50 prosent grønnsaker.
Eksempler på slike produkter som kan få Nøkkelhullet:
- Pasta Bolognaise
- Kjøttboller med potetmos, grønnsaksblanding og saus
- Vegetabilske biffer med poteter og saus
- Fiskegryte med for eksempel poteter og rotgrønnsaker
- Fylte pannekaker som inneholder for eksempel ris, grønnsaker og kjøtt
- Kyllingbryst i saus med fullkornsris og grønnsaker
- Pai med kjøtt eller fisk, grønnsaker og ost
- Vårruller og piroger
- Fullkornspizza med grønnsaker
- Pitabrød/wraps med grønnsaker og belgfrukter
- Baguetter med fisk eller kjøtt og grønnsaker
- Ferdig tilberedt eller frosne supper
- Pulversuppe med fisk eller kjøtt som tilberedes etter bruksanvisning
- Grønnsakgrateng
- Salat med dressing
Fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for denne matvaregruppen finner du i nøkkelhullsforskriften.
Publisert:
26.09.2012
Sist endret: 25.10.2016